pátek 27. června 2014

Změna návyků, které brzdí rozvoj

Pokud se rozhodnete pro změnu je nezbytné se snažit ji přijat za vlastní i ve svém nitru a vydržet. Možná právě usilujete o:- snížení nadváhy - odvykání kouření - zbavení se závislosti na jiné osobě - získání odpovídajícího místa a postavení nebo prosperujícího podnikání - zdravý životní styl - harmonie v rodinných vztazích - dostatek financí a lepší výdělek - sebedůvěra apod.


- Naučte se postupnými kroky odolávat nutkání pohodlnosti, přesvědčení, že nic nemůžete,nebo „lpění na svých zlozvycích“.


- Nevracejte se ke starým zlozvykům a naučte se pozorovat a vnímat své chování.


- Nehledejte omluvy a výmluvy sami pro sebe. Buďte sami se sebou    spokojení. Vyžeňte z hlavy nedůvěru i různá pokušení.


- Vyvarujte se projevů vzteku. Nikdy nedělejte závažná rozhodnutí v „afektu“. Snažte se zahnat včas všechny projevy „nepřátelství“ a nevěnujte jim pozornost. Nenechejte se příliš ovlivnit „náladou“ skupiny a omezte svoji případnou „závislost“ na skupině. Naučte se poslouchat svůj vnitřní hlas a intuici.


- Předcházejte únavě vhodnou organizací práce a „uvolněním“. Naučte se vnímat pocit bezpečí ve své mysli, ve svém srdci a nitru.


- Věnujte pozornost HLAVNÍM VĚCEM a nerozmělňujte své síly nedůležitými detaily.
- Při stanovení cílů – určete vždy kroky k dosažení a etapy dosažení dílčích úspěchů.



- Neztrácejte čas s projekty a nápady, kterým nevěříte nebo o kterých víte, že nemohou být úspěšné. Vyhněte se pokud možno „přehnanému“ optimismu v plánování. Nelpěte nazbytečných maličkostech, přenechávejte je jiným.


- Naučte se ověřovat informace - rychlou analýzou.


- Pracujte na získání větší sebekontroly v dávání najevo pocitů a především „vzteku“. Naučte se pracovat efektivně se svými emocemi. Odreagujte se dechovým cvičením, meditací, relaxačními technikami a snažte osvojit si návyk mít rád sám sebe i lidi kolem sebe a brát je takové jací jsou.



-Dávejte najevo radost. Usmívejte se.


- Nepodceňujte druhé, ale nezabývejte se jimi příliš ve své hlavě. Zaměřte se na to, abyste vynakládali snahu k dosažení vašich cílů správným směrem.


- Nebojujte, ale PROSAZUJTE SE. Buďte profesionální. Staňte se „Válečníkem bez kmenové příslušnosti“, který zná svoji hodnotu a umí být asertivní.


- Stále si věřte, a získejte návyk „být sám se sebou spokojený a nenechat se ničím odradit“. Zažeňte ve své hlavě a vašem podvědomí případný strach z jakéhokoliv neúspěchu.


- Učte se od úspěšných. Více naslouchejte a využívejte získané poznatky pro svůj další rozvoj a strategii. Snažte se používat v komunikaci s druhými vhodné argumenty.


- Posilujte a cvičte svoji PAMĚŤ.


- Naučte se dávat lidem najevo, že je máte rádi a využívejte pozitivní „emocionální inteligence“.


- Využívejte svoji vlastní tvůrčí představivost a svých silných stránek, kde vynikáte. Zaměřte se na oblast činností, které máte skutečně nejradši a stanovte si v nich cíle jak dosáhnout svých přání a změn, po kterých toužíte.


- Sepište si na papír své životní cíle, které chcete uskutečnit do tří měsíců, do jednoho roku a do pěti let. Nezapomeňte si stanovit termíny. Vracejte se k nim a mějte je na očích. Cíle můžete měnit a upravovat tak, abyste se cítili spokojení. Určete si priority a ty postavte naprvní místo.


-Naučte se přát úspěch a štěstí druhým. Zbavte se jakýchkoliv pocitů závisti. Osvoboďte svoji mysl od nepřejícnosti.



- Vydržte a naučte se odměnit vždy po splnění dílčí etapy. Pamatujte si, že pokud něco děláte po dobu 21 dní pravidelně, stane se to vaším dočasným zvykem. Pokud v činnosti pokračujete 60 dní, přejde do kategorie „poloviční zvyk“. Když vydržíte 180 dní, stává se z činnosti pravidelný rituál, který je pro nás naprosto přirozený a často jej přijmeme za svůj nový „životní postoj“.


A především si uvědomte, že „POKUD HLEDÁTE ČLOVĚKA, KTERÝ DOKÁŽE ZMĚNIT VÁŠ ŽIVOT, PODÍVEJTE SE KAŽDÝ DEN DO ZRCADLA“. Mějte na paměti, že vnitřní štěstí jedince dokáže okolní prostředí ovlivnit maximálně z 10 -15%. 85 – 90% je individuální záležitostí každého z nás.


Ing. Oldřich NavrátilPersonální a manažerské poradenství
www.personalistika-navratil.com

Žádné komentáře:

Okomentovat