středa 10. dubna 2013

ODPUSŤTE, JESTLI JSEM VE VÁS ZANECHAL NĚKDY "DÍRU" ...


Žil jednou jeden malý chlapec

Žil jednou jeden malý chlapec, který měl velmi špatnou povahu. Často se hněval a svůj hněv dával najevo nehezkými slovy.

Jednoho dne mu dal otec plnou kapsu hřebíků a řekl mu, že vždy, když se rozzlobí, ať zatluče jeden hřebík do plotu vzadu za domem. První den chlapec zatloukl do plotu 37 hřebíků.  Další dny to bylo postupně méně a méně.

Za několik týdnů se naučil kontrolovat svůj hněv a počet zatlučených hřebíků se postupně snižoval. Zjistil, že je jednodušší ovládat zlost, než zatloukat hřebíky do plotu. Nakonec přišel ten den, kdy se chlapci podařilo, že se ani jednou nerozzlobil. Řekl to otci a ten mu navrhl, aby teď vytahoval vždy jeden hřebík, když se za celý den ani jednou nerozhněvá.

Dny míjely a chlapec po čase mohl oznámit otci, že v plotě nezůstal ani jeden hřebík. Tehdy vzal otec chlapce za ruku a zavedl ho k plotu. Tam mu řekl: „Udělal jsi dobře, synu, ale podívej se na ty díry v plotě. Ten plot už nikdy nebude takový, jaký byl.  Zapamatuj si, že když řekneš něco ve zlosti, tak to zanechá právě takové jizvy, jako když zabodneš do člověka nůž a vytáhneš ho. Nezáleží na tom, kolikrát později řekneš lituji. Rána se časem sice může zhojit, ale jizva zůstává.  Rána  způsobená  SLOVEM bolí stejně jako úder rukou“.

O odpuštění není nikdy pozdě požádat.  Zkusme se někdy  zamyslet a je-li to vhodné požádat své bližní:

„Odpusťte mi, jestli jsem ve Vás zanechal někdy díru“ .

(Inspirace z internetu - autor neznámý)



……ale na druhé straně spolu s Hrabalem: " na všechny skvrny, které  nelze vyčistit bez porušení podstaty látky“. 

Žádné komentáře:

Okomentovat