neděle 28. dubna 2013

OSOBNÍ KOUČINK SE VYPLATÍ



Koučování (též koučing nebo koučink) je specifická a účinná metoda poradenství a trénování pozitivních změn v myšlení a chování, pro niž je charakteristické, že kouč (trenér) nedává pevné rady nebo doporučení, ale pomáhá hledat optimální řešení společně s klientem. 

V průběhu života procházíme všichni různými etapami, kdy se nám mohou naše přání, priority a cíle měnit. Je to přirozené a na uvedené změny působí řada jak vnějších, tak i vnitřních faktorů. Téměř každý člověk se setká ve svém životě se situací, kdy o sobě zapochybuje, vidí sebe, svoji osobní nebo společenskou situaci, své dosažené výsledky nebo výkony v negativním světle. Tento mentální postoj trvá různě dlouho a někdy může negativně ovlivnit naši psychiku, určité oblasti našeho života, mezilidské vztahy, profesní výkonnost nebo zdraví. 

Koučování se vedle psychoterapie stává součástí moderní doby, která nás všeobecně klade stále vyšší osobní nebo pracovní nároky. Pod tímto tlakem si někdy potřebujeme ujasnit priority, hodnoty, cíle a případné konflikty mezi nimi. Kouče mají dnes nejen vrcholoví sportovci, top manažeři, různí podnikatelé nebo mediální hvězdy, ale v řadě případů i lidé, kteří potřebují odhalit své rezervy nebo potenciál pro harmonický a naplněný osobní život. Rozlišujeme tak různé druhy koučování, například manažerský (leadership nebo executive) koučink, prodejní koučink, sportovní koučink, osobnostní (one to one) koučink, životní koučink apod. 

Koučink by měl být co možná nejvíce konkrétní a jeho průběh je závislý na řadě faktorů nebo vlivů. Proto správné koučování klientů je vždy velmi individuální a jeho hlavním cílem je zvýšení osobní výkonnosti, dosažení větší vyrovnanosti a konkrétních osobních cílů. Pro kouče a koučování se musíte především rozhodnou sami a nezbytnou součástí je, že změnu ve svém osobním, pracovním nebo společenském životě musíte opravdu sami chtít, bez ohledu na své okolí. Pokud o svém cíli a vlastním rozhodnutí nejste vnitřně přesvědčeni, raději s koučováním vůbec nezačínejte. 

Pokud chcete spolupracovat s koučem, zkuste si nejprve najít odpovědi na následující otázky:
  • Chci něco konkrétního změnit? Co je to. Proč to chci změnit? 
  • Jsem to opravdu já, kdo to chce změnit, nebo mne do toho tlačí mé okolí? 
  • Jaké jsou mé životní hodnoty? 
  • Jaké jsou mé cíle, kterých chci dosáhnout? Proč chci těchto cílů dosáhnout? 
  • Jsou mé cíle v souladu s hodnotami, které vyznávám? 
  • Jsem schopen si cíle detailně představit, popsat je nebo kvantifikovat? 
  • Jaký je můj ideální časový horizont pro dosažení zvolených cílů? 
  • Co všechno jsem ochoten udělat, abych stanovených cílů dosáhl? 
  • Jaká rizika jsou spojená s následováním zvolených cílů? Jsem ochoten nést tato rizika? 
  • Jsou moje denní návyky a zvyklosti v souladu s určenými cíli? 
  • Jak souvisí moje aktuální návyky s mým myšlením? 
  • Jak musím v této souvislosti změnit své životní zvyklosti, abych dosáhl svých cílů? 
  • Je způsob mého současného myšlení v souladu s mými stanovenými cíli? 
  • Jaké myšlenky a jaké chování nejsou v souladu s mými sny nebo cíli? 
  • Jsem ochoten změnit způsob mého přemýšlení nebo své chování abych mohl změnit zaběhlé životní rituály? 
  • Jaké myšlení a jaké vzorce mohou podpořit dosažení cílů? 
Zodpovězení otázek vám ulehčí celá řada vyzkoušených nástrojů, jejichž použití vám kouč vysvětlí v průběhu osobního koučinku a jednotlivých pracovních sezení. Kouč vám rovněž pomůže s nastavením změn způsobu myšlení, přípravou strategie, vhodných procesů, rituálů, s volbou kroků, ale hlavně s odhalováním správného myšlení, které povede k dosažení vašich cílů. 

Za podmínky, že jste se rozhodli a jste ochotni na sobě pracovat, dokážete přijmout odpovědnost, tedy samostatně se rozhodovat, lze koučování považovat za univerzální metodu dosahování stanovených osobních cílů. Koučování odstraňuje obavy, pochybnosti, strach, závislosti i stresové faktory. Řeší problém vyhoření a umí pracovat i s organizací času a sil. 

Správný kouč vám nic nebude radit. Přinutí vás se potrápit s hledáním správných odpovědí. Přiměje vás si sáhnout na pomyslné dno vašich schopností a nalézt vlastní odpovědnost na osobní cestě za štěstím. Zkušený kouč bude naslouchat, může vám klást různé otázky a povzbudí vás, abyste řešení objevili sami. Cesta k cíli má svá úskalí, není nikdy přímočará. Kouč vaše kroky a rozhodnutí může zpochybnit formou různých dotazů. Na správné řešení, které bude mít pro vás trvalou hodnotu si však vždy musíte přijít sami. Pod vedením opravdového kouče je hlavním cílem zejména ujasnění si vlastních myšlenek, názorů a nalezení správné cesty k cíli nebo vyřešení problému. 

5 kroků v osobním koučinku (základem je jednoduchost a snadné zapamatování): 
1) Je třeba znát své slabé stránky. Kde jsou vaše rezervy, váš potenciál a osobní pohled do zrcadla. 
2) Zpracování osobní „SWOT“ analýzy, případně 360stupňové hodnocení (pracovní, společenské, apod.). Uvědomte si, že svoji osobnost nezměníte. Koučinkem lze formovat optimální změnu způsobu chování. 
3) Definování cíle – čeho chci dosáhnout, kam chci dojít, jaký výsledek očekávám a jak ho budu měřit, kvantifikace kalkulovaného rizika. 
4) Cesta – kam chci dojít - jaký směr zvolím, jak jsem s cílem ztotožněn a vnitřně přesvědčen, jakou strategii a kroky učiním, sebereflexe, změna jako proces. 
5) Změna myšlení a zdravé sebevědomí – osvobození se od minulosti, zbavení se myšlenkových bloků, nové dohody, vizualizace úspěchu, relaxační techniky, harmonie vědomí a podvědomí. 

Pokud jste vydrželi a došli ve čtení tohoto příspěvku až na toto místo, jsem moc rád. Protože se v našem životě neděje nic náhodou a vše má svůj smysl i čas, jste na nejlepší cestě se sami rozhodnout, zda využijete nebo ne možnost vyzkoušet si osobní koučování v praxi. Pokud se rozhodnete, můžete mne písemně kontaktovat na info@personalistika-navratil.com a sjednat si se mnou schůzku. 

Od koučinku se mnou, sestaveného podle vašich potřeb můžete očekávat: 
- První informativní schůzku (zdarma) – osobní seznámení, informace o cílech a vašem programu, nastavení vlastních priorit, podklady pro osobní SWOT analýzu, časový plán, další podrobnosti. 
- Předběžný harmonogram schůzek na 2 měsíce – 2x měsíčně 90 minut. 
- Telefonické poradenství a zpětné vazby – 1 x týdně 15 – 20 min. 
- Telefonická non-stop linka pro akutní poradenství – 24/5. 
- Potvrzení ceny a platby za 3 měsíční osobní koučink.





Žádné komentáře:

Okomentovat